R
a
r
i
t
e
i
t
e
n

Rariteiten in de muziek

Tom & Jerry

De traditionele platenwinkels zijn praktisch uitgestorven, maar het vinyl bloeit weer als nooit tevoren. Misschien overdrijf ik nu een beetje, maar het staat vast dat de belangstelling voor muziek op vinyl nog altijd in een stijgende lijn is. Dat blijkt ook wel uit de verkoop van goedkope koffergrammofoons in winkels als Aldi, Blokker, Dirk v.d. Broek, Deka en sommige boekenwinkels. Die laatste zijn namelijk in het gat gesprongen van de verdwenen platenzaken. En ze doen goede zaken met bijzondere LP's en CD's.

Zo vond ik er deze splinternieuwe (2016) LP van het duo Tom & Jerry. Ik wist dat Art Garfunkel en Paul Simon lang geleden waren begonnen onder het pseudoniem Tom & Jerry. Maar ik had nog niet veel van die opnamen uit hun Rock & Roll-periode gehoord. Eerlijk gezegd vind ik ze wel een beetje aan de tamme en zoetsappige kant, maar dat is een persoonlijke smaak. In elk geval is goed te horen dat ballades en tweestemmige vocalen hier al hun voorliefde hebben, en ze niet zo erg veel verschillen van hun latere werk.
Het label van de plaat is DOL, en op de hoes staat: “Manufactured in Europe • HQ Virgin Vinyl 180 gram • Printed in 2016 by DOL, a trademark of VINYLOGY - www.vinylogy.ru”
Een Russisch bedrijf dus, dat de platen in Europa laat persen.

 

Rock Around The Clock

“This box is quite something”, zo begint het bijgevoegde boekje van 87 pagina's. En het kan niet ontkend worden dat de 24-CD-box met in totaal 480 originele Rock & Roll opnamen een heel bijzonder project is.
Het heeft mij meer dan 50 jaar gekost om al die nummers bij elkaar te krijgen. En dan nog zitten er lacunes in mijn collectie, die deze box wel mooi opvult. De samensteller moet een echte kenner zijn, want alle R&R-grootheden zijn present met elk 20 sterke nummers, en dat zijn niet per se allemaal Greatest Hits. Van de iets minder grote grootheden is een puike selectie opgenomen: Frankie Avalon, Neil Sedaka, Conway Twitty, Ray Smith, Johnny Otis, Jack Scott, Buddy Knox en Ritchie Valens.
Het enige jammere aan de box is dat het om CD's gaat, en niet om LP's. Hoe goed de CD's ook klinken, ze kunnen nog altijd niet tippen aan vinyl-uitgaven. O ja, de prijs van de hele doos is € 24,99.Startpagina


Rariteiten

Spokanië

Linguaphone

Kartonplaten

Buitenlands

Aparte titels

Popeye film+disc

Nursery Records