Over de Platen

Markeringen

Kolom Origin = Land waar de plaat is uitgegeven:
Bel = België; Can = Canada; Den = Denemarken;
Eng = Engeland; Fra = Frankrijk; Ger = Duitsland;
Ned = Nederland; Swe = Zweden; Ita = Italië

Kolom Year:
Jaar van uitgave van de plaat, niet van de opnames.

*  Oude winkelvoorraad.
Hoes kan licht beschadigd zijn en/of stickers bevatten.

#  Cut-out.
In een hoek van de hoes is een uitsnede gemaakt. Het kan gaan om een rechte snee, een rond gat of de hoek zelf. Het is een praktijk die in Amerika voorkomt, en daar bedoeld om aan te geven dat het gaat om platen die in de uitverkoop zijn geweest, en niet kunnen worden geruild.

~  Plaat is vies en/of bekrast. Is echter nog speelbaar.

 

De Tweedehands LP's

Kolom "€" bevat de prijs-code in letters.
Kolom "%" geeft een indicatie van de staat. (95 betekent Als Nieuw.)

 

De Tweedehands Singles

De staat van de gebruikte Singles en EP's is alsvolgt:
A=tussen 70% en 100%
B=minder dan 70%
C=niet of slechts gedeeltelijk speelbaar. Bevat ernstige defecten, ten gevolge van verkeerd gebruik of mispersing. Ik heb deze toch opgenomen voor het geval u uw collectie wilt complementeren.
In de kolom "€" staat de daadwerkelijke prijs in Euro, en dus geen prijs-code.

 

Schoonmaak-tip

Als een plaat érg vuil is dan kunt u deze schoonmaken met een gewoon - niet pluizig - keukendoekje, lauw water en een klein beetje mild afwasmiddel. Zorg ervoor dat het doekje niet te nat wordt en dat u niet teveel afwasmiddel gebruikt.
Leg de plaat op een vlak en schoon oppervlak, bij voorkeur op een schone en droge doek. Houd de plaat met één hand vast en wrijf het doekje met daarop een heel klein beetje afwasmiddel met een ronddraaiende beweging (met de groeven mee) over de plaat. Net zo lang todat al het vuil verdwenen is. Neem een andere, licht vochtige, doek zónder afwasmiddel, en verwijder zo goed mogelijk het schoonmaakmiddel van de plaat. Pak onmiddellijk daarna een droge en schone handdoek en veeg de plaat - weer met de groeven mee - helemaal droog. Als u dat niet doet, dan hoort u later bij het afspelen een spetterend geluid!
Herhaal dezelfde procedure voor de andere kant van de plaat.
De labels in het midden van de plaat kunnen ook gereinigd worden, maar dan heel voorzichtig. Oefen geen druk uit, gebruik weinig water en afwasmiddel, en let op dat u de opdruk van het (papieren) label niet wegveegt. Droogmaken door middel van deppen heeft de voorkeur.

Een andere optie is om een platen-was-apparaat te kopen, dat gebruik maakt van speciale vloeistof die tevens een anti-statische werking heeft.